Όμιλο Εταιρειών Π. & Δ. Ραψωματιώτη- ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ- Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΝΤΕΝΕΚΕΣ | Πρωτη news sport

Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά και οι ώρες που βρισκόμαστε στις
παραλίες και αναζητούμε στιγμές δροσιάς έχουν αυξηθεί. Στην Κορινθία έχουμε πολύ όμορφες παραλίες και για όλα τα γούστα. Για να συνεχίσουμε όμως να έχουμε όμορφες παραλίες θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. 
Δεν μου αρέσει να πηγαίνω για μπάνιο και να βλέπω στην ακτή σκουπίδια. Σε κανέναν δεν αρέσει. Αλλά για να διατηρηθεί μία παραλία καθαρή χρειάζεται ευσυνείδητη συμπεριφορά. Ας μαζεύουμε τουλάχιστον τα δικά μας σκουπίδια και ας συμβουλεύουμε τους φίλους που δεν γνωρίζουν, με σωστά επιχειρήματα και χωρίς να τους προσβάλουμε.
Πολλοί λουόμενοι καπνίζουν και θάβουν τα αποτσίγαρα, συνηθισμένο φαινόμενο στις ελληνικές παραλίες, μη γνωρίζοντας πόσο τοξικές είναι οι γόπες των τσιγάρωνΟι γόπες προκαλούν ποιοτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος,κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις ενώ ταυτόχρονα επηρεάζουν άμεσα την υγεία πολλών ζωικών οργανισμών, ενώ αποτελεί απειλή και για τη δημόσια υγεία. Το 95 % περίπου των φίλτρων των τσιγάρων κατασκευάζονται από ίνες οξικής κυτταρίνης. Η οξική κυτταρίνη είναι ένα πλαστικό πολυμερές, που αποδομείται με αργό ρυθμό, αλλά δε διασπάται ποτέ πλήρως. Επιπλέον, τα φίλτρα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να συσσωρεύουν συστατικά που περιέχονται στον καπνό, συμπεριλαμβανομένων τοξικών ουσιών, όπως είναι το κάδμιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό. Καθώς τα αποτσίγαρα αποδομούνται, απελευθερώνονται αυτές οι ουσίες, ρυπαίνοντας το περιβάλλον και επηρεάζοντας τους οργανισμούς. Τα αποτσίγαρα συχνά καταπίνονται από τα ζώα και είναι δυνατό να φράξουν την πεπτική οδό ή/και να μειώσουν τη λήψη τροφής λόγω ενός ψευδούς αισθήματος κορεσμού που δημιουργούν όταν συσσωρεύονται στο στομάχι, που έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο των ζώων από ασιτία ή ακόμη και εξαιτίας των βλαβερών χημικών ουσιών του καπνού.
Μερικές Συμβουλές :
Αν είσαι καπνιστής, έχε πάντα μαζί σου ένα ατομικό τασάκι, ή αν το ξεχάσεις κράτα τις γόπες σου και πέταξε τες στον κάδο απορριμμάτων, αφού τις σβήσεις καλά.
- Αν δεν είσαι καπνιστής, πληροφόρησε φίλους και γνωστούς για το υπάρχον πρόβλημα, ή ακόμα πιο ευφάνταστα, κάνε δώρο ένα ατομικό τασάκι σε φίλους σου καπνιστές!
- Ανεξάρτητα από το αν καπνίζεις ή όχι, αν δεις κάποιον συνάνθρωπο να σβήνει το τσιγάρο του στην παραλία, θύμισε του ευγενικά ότι η ακτή δεν είναι σκουπιδοτενεκές κι ότι η δική του αμέλεια επιβαρύνει την κοινωνία και το περιβάλλον.
Ενημερώσου από τον Όμιλο Εταιρειών Π. & Δ. Ραψωματιώτη που διατηρεί εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Μπολάτι Κορινθίας και οι ιδιοκτήτες του και το ειδικά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, είναι διαθέσιμοι να λύσουν οποιαδήποτε απορία του πολίτη στα θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.


Ασημακοπούλου Φωτεινή

Γεωτεχνολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος
 
Top