Σαμαράς: Δεν ακολουθεί «τακτική Καραμανλή» για πρόωρες εκλογές | Πρωτη news sport

Απορρίπτει τον εκλογικό αιφνιδιασμό και θα υιοθετήσει τη συνταγματική διαδικασία.
Θα πάει σε 3 ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι θα στηθούν κάλπες

Μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός οριστικοποιεί τον πολιτικό σχεδιασμό του, που έχει ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και αποκλείει τον εκλογικό αιφνιδιασμό. 
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια ανεξάρτητα από το αν θα εξασφαλίσει ή όχι την απαραίτητη προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών μέσα στο φθινόπωρο. Σε στενούς συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα ακολουθήσω την τακτική Καραμανλή το 2009», ο οποίος όταν πείστηκε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν θα συναινούσε στην επανεκλογή Παπούλια πήγε σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο ενώ θα μπορούσε να παρατείνει τον βίο της κυβέρνησής του. Ο κ. Σαμαράς λοιπόν έχει αποφασίσει ότι θα κλείσει το 2014 και ότι θα ακολουθήσει τη συνταγματική διαδικασία, θα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή και εάν συμπληρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία θα συνεχίσει, διαφορετικά θα πάει σε εκλογές όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα χρεώνοντας την πολιτική ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ από την άρνηση να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου όποιο κι αν θα είναι το προταθέν πρόσωπο και ακόμη περισσότερο αν είναι κάποιο που θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά. «Φτάνει να δεχτεί ένα τέτοιο πρόσωπο να είναι υποψήφιος», λέει συνεργάτης του. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου τοποθετεί την εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, που έχει απώτατο όριο την 8η Φεβρουαρίου, μέσα στον Ιανουάριο του 2015. Συνεργάτης του αναφέρει: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λέγονται να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Τι θα γίνει; Θα έχουμε εκλέξει τον επόμενο και θα συνεχίζει να είναι Πρόεδρος ο κ. Παπούλιας; Δεν είναι καλό ούτε για το κύρος του θεσμού». 

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής γραμμής και έχοντας την επίνευση του Μεγάρου Μαξίμου, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος δηλώνει ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός πρόωρων εκλογών», απαντώντας έτσι και στις διαφορετικές εισηγήσεις που διέρρευσαν. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, στην ίδια κατεύθυνση, προσθέτει: «Δεν υπάρχει plan b, ούτε όλα αυτά που λέγονται και γράφονται. Η χώρα από τον Σεπτέμβριο θα είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Φαντάζεστε να στείλουμε το μήνυμα στους εταίρους ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές ενώ θα επίκειται η διαπραγμάτευση για το χρέος;». 

Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές υπήρξαν στον κ. Σαμαρά αναφορικά με το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που θα επικρατήσει το φθινόπωρο. Ωστόσο τις απέκλεισε. Διαμηνύει μάλιστα ότι δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές ακόμη κι αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να τις κερδίσει. Παρομοίως ότι δεν θα τις προκηρύξει ούτε αν είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, ένα σενάριο που σχετίζεται με την αριστερή παρένθεση. Σύμφωνα με αυτό, εάν υστερεί μπορεί να πάει σε εκλογές τις οποίες θα χάσει, ωστόσο να διατηρήσει τον έλεγχο στη Ν.Δ., καθώς επί του παρόντος δεν διαφαίνεται διάδοχη κατάσταση στο κόμμα, και να περιμένει να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των προβλημάτων και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει με τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι «τέτοιοι υπολογισμοί ούτε καν συζητήθηκαν σοβαρά. Δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας». 

Πάντως κανείς δεν πιστεύει ότι θα διαμορφωθούν το φθινόπωρο συνθήκες νίκης της Ν.Δ. σε περίπτωση πρόωρων εκλογών όποιο δίλημμα κι αν επιστρατευτεί. Οι εκτιμήσεις του επιτελείου είναι ότι οι πιθανότητες αυξάνονται όσο περνά ο χρόνος και αποδίδει η κυβερνητική πολιτική. Υπολογίζουν δε ότι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου θα λειτουργήσει εις βάρος του. 

Η μόνη περίπτωση να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο είναι να χάσει η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Οποιος θέλει ας μας ρίξει και ας αναλάβει και το κόστος που αναλογεί ενώπιον του ελληνικού λαού», λέει άνθρωπος του κυβερνητικού επιτελείου. Στο πλαίσιο αυτό το κρίσιμο διάστημα είναι μέχρι την κατάθεση και την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2015. Το ερώτημα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. είναι αν η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι το τέλος του χρόνου και αν θα έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση να προχωρήσει στις μείζονες για το μέλλον αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους, αν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου δείχνουν διευρυμένη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ναι από Βερολίνο για διευθέτηση χρέους 

Τη διαβεβαίωση ότι δεν σχεδιάζει εκλογές έδωσε ο πρωθυπουργός και στην κυρία Μέρκελ στην πρόσφατη συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ φέρεται να του είπε με κομψό τρόπο: «Καλύτερα να αποφύγει τις εκλογικές περιπέτειες». Ο πρωθυπουργός τής απάντησε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μου οι εκλογές, τις οποίες επιδιώκει με κάθε τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση». Για να φτάσει βέβαια μέχρι τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει μία σειρά δυσκολίες στο εσωτερικό και εκεί είναι πολύτιμη η στήριξη του Βερολίνου. Από την άλλη πλευρά, αν οι εταίροι θέλουν να αποφύγουν περιπέτειες θα πρέπει να στηρίξουν την παρούσα κυβέρνηση. 
Ο κ. Σαμαράς πήρε από την κυρία Μέρκελ και τη συμφωνία της να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αμέσως μετά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη ρύθμιση που θα δώσουν οι εταίροι στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων και να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου λέει ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους που θα ανοίξει προπαρασκευαστικά τον Σεπτέμβριο θα είναι καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις. Προδιαθέτει δε ότι η ρύθμιση δεν θα εξαντληθεί στην επιμήκυνση και στη μείωση του επιτοκίου, θα είναι μια ευρύτερη διευθέτηση που θα προδιαγράφει τη συνολική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρχουν ρήτρες υπέρ της χώρας αλλά η συμφωνία θα συνοδεύεται και από υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρεί. 

Διευρύνει συμμαχίες - Συνάντηση με Ρέντσι 

Στην όλη διαπραγμάτευση που θα κάνει ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι θα έχει πολύτιμο σύμμαχο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου την υποψηφιότητα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συνυπέγραψε. Στο προσεχές διάστημα θα επιδιώξει να διευρύνει τις συμμαχίες του. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή πήγε μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία στη Φλωρεντία καλεσμένος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο κ. Σαμαράς στήριξε την προσπάθεια Ρέντσι να αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών στη θέση της Κάθριν Αστον η δική του υπουργός Φεντερίκα Μογκερίνι. Φυσικά θέλει σύμμαχο τον κ. Ρέντσι όταν θα ανοίξει το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Στους προσεχείς μήνες, και πάντως προτού η διαπραγμάτευση μπει στην τελική ευθεία, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Παρότι δεν τίθεται θέμα για συμμαχία των χωρών του Νότου έναντι του Βορρά, είναι σαφές ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν κοινά συμφέροντα και συμπίπτουν στην ανάγκη να ελαστικοποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και να υπάρξει γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα από την πλευρά της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. 


Πράσινο φως από Βερολίνο για φοροελαφρύνσεις
Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται το γεγονός πως ο κ. Σαμαράς πήρε το πράσινο φως να συνεχίσει τον σχεδιασμό του για τις φοροελαφρύνσεις και την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων για τη μείωση της φορολογίας παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η τρόικα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας. Τα μέτρα αυτά επεξεργάζεται ήδη το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και λέει ότι δεν θα εξαντληθούν στην παραδοσιακή εξαγγελία της ΔΕΘ. Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε να δει το κλιμάκιο της τρόικας προτιμώντας την πολιτική διαπραγμάτευση στο ανώτερο επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών που παραβρέθηκε την ενημέρωσαν αναλυτικά για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014, αλλά και για την πορεία του τουρισμού και την αύξηση των εσόδων. Καθησύχασε την κυρία Μέρκελ ότι όταν επιστρέψει η τρόικα για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου οι Ευρωπαίοι εταίροι θα καταλάβουν την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν ψηφιστεί τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, ενώ θα μείνει για αργότερα το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς. Τα δύσκολα πάντως για την κυβέρνηση είναι το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό.
 
Top