Financial Times ! Ερχεται ο Τσίπρας ... τον βλέπουν σύντομα πρωθυπουργό | Πρωτη news sport

Συνέντευξη στους Financial Times, παραχώρησε ο πρόεδρος του
ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Χρειαζόμαστε ένα νέα ευρωπαϊκό deal αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, η κρίση δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μία δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει χαρακτηριστικά.


Η οικονομική εφημερίδα σκιαγραφεί το προφίλ του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως «αντίθετα με πολλούς λαϊκιστές πολιτικούς που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από το ξέσπασμα της κρίσης, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι ευρωπαϊστής και θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Ο στόχος του, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μετασχηματίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να τη διαλύσει, και προσπαθεί να πουλήσει αυτό το μήνυμα στο εξωτερικό».

«Θέλουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα και να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μία συμμαχία χωρών της περιφέρειας. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να διαλύσουμε αυτό το πλαίσιο του μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας», αναφέρει.

Χρησιμοποιώντας δηκτικό ύφος, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα «σκέφτηκε μία ιδιοφυή πρόταση: σε μία ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να παραχωρήσουν ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα».

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι στο οικονομικό επιτελείο του κ. Τσίπρα «περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί με σπουδές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία».

Εξηγώντας την πρότασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Πρέπει να πληρώνουμε 10 δισ. ευρώ το χρόνο για τόκους και την ίδια στιγμή να τρέχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% για να μπορούμε να αποπληρώσουμε τους δανειστές μας. Αν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, είναι αδύνατο να έχουμε ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε την κρίση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα,  ο  κ. Τσίπρας θεωρεί ότι οι ετήσιοι τόκοι της Ελλάδας θα μειώθουν κατά 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, επιτρέποντας στη χώρα να δώσει περισσότερα χρήματα στους πολίτες και να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.

«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Δευτερευόντως, θα κάνουμε κάποιες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και κάποιες στοχευμένες μειώσεις φόρων», υπογραμμίζει.

Οι Financial Times, παράλληλα, σχολιάζουν τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα, παρατηρώντας για την πρόσφατη συμμετοχή του στο Οικονομικού Φόρουμ του Τσερνόμπιο ότι «έχει δουλέψει επιμελώς για να βελτιώσει τα αγγλικά του, τα οποία κάποτε απέφευγε να μιλά δημοσίως».

Ωστόσο, το δημοσίευμα των Financial Times κλείνει με ένα «καυστικό» σχόλιο σχετικά με τις εξαγγελίες του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της στροφής του στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξεχάσει τη βάση του. Στην ετήσια εμπορική έκθεση της Θεσσαλονίκης γέμισε τους υποστηρικτές με υποσχέσεις να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα μη ανταγωνιστικά προ κρίσης επίπεδα, να επιδοτήσει ενοίκια και να παράσχει κουπόνια σίτισης σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. “Θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες και όλοι όσοι απολύθηκαν παράνομα θα πάρουν τις δουλειές τους πίσω!”, είπε ο κ. Τσίπρας, που ακούστηκε περισσότερο σαν τον παλιό του εαυτό».

 zougla.gr
 
Top