Αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα. Τι ακριβώς συμβαίνει; | Πρωτη news sport

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη με την τρόικα,
όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ωστόσο ότι το ραντεβού είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί αύριο ή τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, πηγές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζουν πως η αναβολή της τηλεδιάσκεψης έγινε με αίτημα της Ελλάδας.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι «περιμένουμε τις απαντήσεις από τους δανειστές για να συνεχίσουμε», ενώ σημειώνεται  ο κ. Χαρδούβελης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Τόμσεν και Βίζερ. Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται, το παρών έχουν δώσει πέραν του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς η σημερινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα αναβλήθηκε, κάτι που δείχνει το μέγεθος των πιέσεων που δέχεται η χώρα από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Χαρακτηριστικό του πυρετού των διαβουλεύσεων είναι πως ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε το απόγευμα με τον Πολ Τόμσεν και τον κ. Βίζερ, αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Ανοιχτό είναι λοιπόν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οικονομικό επιτελείο δίνει σιγά σιγά τη σκυτάλη του στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που σημαίνει πως παραμένει ανοιχτό το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή η κατάσταση να φύγει από τον Γκίκα Χαρδούβελη και να καταλήξει στον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται άμεσα να υπάρξει μία συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με Κριστιν Λαγκάρντ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει και έστειλε και ένα μήνυμα σήμερα στην τρόικα, καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του 2015 και χωρίς την έγκριση της τρόικας.
Μάλιστα, από την Ουάσινγκτον δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για αυτή την κίνηση της Αθήνας, αν και το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι.

Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης παραμένει να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας, ώστε να προλάβουν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Βέβαια, στην κυβέρνηση δείχνουν έτοιμοι να έχει υπάρξει η συμφωνία με την τρόικα και αργότερα έτσι ώστε τουλάχιστον να προλάβουν το επόμενο Eurogroup στις 15 του μήνα, αλλά στο Μαξίμου γνωρίζουν πως δεν μπορεί η χώρα να μείνει ακάλυπτη δημοσιονομικά έστω μία ημέρα για το 2015.

madata
 
Top