ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ-ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΜΙΔΑΚΙ | Πρωτη news sport

Στο Φύλλο 350, τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων
& Πολεοδομικών Θεμάτων της 4ης Νοεμβρίου 2014, δημοσιεύθηκε η από 22–10-2014, απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κου Κάρολου Παπούλια, με την οποία εγκρίθηκε σχετική εισήγηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Κου Νικολάου Ταγαρά, με θέμα ''Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Κορινθίων (Ν. Κορινθίας) στο Ο. Τ. 399 περιοχής Κεραμιδάκι.

Η εν λόγω τροποποίηση αποτέλεσε ζητούμενο είκοσι (20) και πλέον ετών, για όλες τις Δημοτικές Αρχές που διοίκησαν τον Δήμο και είχε κριθεί απόλυτα επιβεβλημένη και αναγκαία από το τέλος του έτους 1993, όταν με την υπ' αριθμ. 12378/10-12-1993 απόφαση του τότε Νομάρχη - ΦΕΚ 1501/τ Δ/24-12-1993, αναθεωρήθηκε το εγκεκριμένο Ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής.

Στην εν λόγω αναθεώρηση και τα διαγράμματα που την συνόδευσαν, παρεισέφρησε η ικανοποίηση ατομικού οφέλους και ικανοποιήθηκε ιδιωτικό συμφέρον που αποσκοπούσε στην χορήγηση της δυνατότητας προς οικοδόμηση στο ακίνητο – οικόπεδο της οικογένειας Σπανού -, το οποίο στο σύνολό του είχε κριθεί ρυμοτομούμενο και φυσικά απαλλοτριωτέο. Τούτο είχε επιτευχθεί με κραυγαλέα μετατόπιση της αρχικά καθορισμένης οικοδομικής γραμμής του Οικoδομικού Τετραγώνου, κατά οκτώ (8) και πλέον μέτρα, βορειότερα, δηλ. προς την θάλασσα, και σε βάρος της παραλιακής οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, καταστρατηγώντας την εκατέρωθεν ευθυγραμμία που είχε καθορίσει το από 1989 Π. Διάταγμα που ενέταξε την περιοχή στο εγκεκριμένο Ρυμοτομικό σχέδιο.

Έκτοτε άρχισε η συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια όλων των Δημάρχων, - Κουίνης, Δαλακλείδης, Θωμαΐδης, Πνευματικός -, οι οποίοι με δημοσιεύσεις και παραστάσεις στα αρμόδια όργανα του υπουργείου προσπαθούσαν να καταδείξουν το δίκαιο και ορθό αίτημα του Δήμου.

Δυστυχώς η ισχυρότατη θέληση των ιδιοκτητών του ακινήτου να καταστρατηγήσουν την πολεοδομική νομιμότητα και το δίκαιο αίτημα των δημοτικών αρχών, που κατ' επανάληψη κρίθηκε ορθό και επιβεβλημένο από τα ανώτερα όργανα της Δικαιοσύνης, - αποφάσεις Σ τ Ε – στηριζόμενη στην αβελτηρία της διοίκησης, αλλά και βρίσκοντας έρεισμα σε προγενέστερες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ, ταλαιπώρησε την Κορινθιακή Κοινωνία.

Απαιτήθηκαν οι προαναφερόμενες άοκνες προσπάθειες, των οργάνων διοίκησης του Δήμου, συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αποφάσεις των κατά καιρούς Δημοτικών Συμβουλίων, η σθεναρή από υπηρεσιακούς παράγοντες – υπαλλήλους - της πρώην Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας και ήδη μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας του Δήμου Κορινθίων αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίοι αν και προπηλακίστηκαν επανειλημμένα και σε κάθε ευκαιρία, οπουδήποτε έρχονταν σε επαφή με την παραπάνω οικογένεια, η οποία τους έσυρε κατ'. επανάληψη στα Διοικητικά και Ποινικά Δικαστήρια – ευτυχώς με αποτέλεσμα την αναγνώριση του δίκαιου των ενεργειών τους -, και κατασυκοφαντήθηκαν σε ανώτερα υπηρεσιακά όργανα, έχοντας αναγνωρίσει και κατανοήσει το δίκαιο αίτημα του Δήμου, στήριξαν σε όλα τα επίπεδα αυτό, μη επιτρέποντάς την πραγματοποίηση τετελεσμένων γεγονότων.

Ιδιαιτέρως πρέπει να γίνει μνεία και αναφορά στο γεγονός ότι με την εφαρμογή του Καλλικρατικού Νόμου και την περιέλευση των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας υπό την εποπτεία του Δήμου Κορινθίων καθώς και την συνεργασία αυτών με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου η αντιμετώπιση του όλου θέματος έγινε συντονισμένα και μεθοδικά υπό την επιτήρηση βεβαίως της Πολιτικής ηγεσίας του Δήμου δια του Δημάρχου του κ. Πνευματικού, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικολάου Σταυρέλη, των Αντιδημάρχων κ.κ. Μιχάλη Χατζή και Χαράλαμπου Ντιγκιρλάκη οι οποίοι σε άριστη και αγαστή συνεργασία και με τις Διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου δια κ.κ. Σπυρίδωνα Περόγαμβρου Διευθυντή, Παναγιώτη Αρβανίτη, Καλλιόπης Διαμαντή κι όσων ακόμη καθ’ οιονδήποτε τρόπο είχαν αναμιχθεί στην υπόθεση, είχαν το επιθυμητό και απόλυτα τέλειο αποτέλεσμα.

Απαιτήθηκαν επίσης, εκτός των οκτώ (8) και πλέον αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, περισσότερες από δώδεκα (12) συνεδριάσεις – γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού & Περιβάλλοντος, τέσσερις (4) συνεδριάσεις – γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων, καθώς και η σύμφωνη γνώμη του Σ. τ. Ε. στην πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να επιτευχθεί το αυτονόητο, δηλαδή η επαναφορά στην γραμμή δόμησης του 1989, με αποτέλεσμα την διατήρηση της ευθυγραμμίας του παραλιακού μετώπου και διατήρηση αδόμητου του Κ. Χ. και της παραλιακής οδού Μελ. Αλεξάνδρου.








 
Top