ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΟΜΒΑ: Απίστευτη επιστολή " ΤΣΑΜΠΟΥΚΆ" Τσίπρα στους θεσμούς | Πρωτη news sport

Eνα απίστευτο παρασκήνιο φέρνει στο φως η δημοσιογράφος του Euro2day Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει στην οικονομική ιστοσελίδα περιγράφει την απειλή του Αλέξη Τσίπρα προς τους δανειστές με επιστολή που φέρνει την υπογραφή του. Προφανώς είναι η πρώτη φορά που Ελληνας πρωθυπουργός επί εποχής μνημονίων στέλνει επιστολή με τέτοιο ύφος στις ηγεσίες της ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και Eurogroup.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός απειλούσε ως το πάρα 5΄να μην πληρώσει την προηγούμενη δόση του ΔΝΤ εάν δεν γινόταν αποδεκτοί οι όροι που έθετε. Τελικά υπαναχώρησε. Μετά από την συγκεκριμένη εμπιστευτική επιστολή περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Θα υποχωρήσουν μπροστά στον τσαμπουκά του Τσίπρα ή θα μάς τελειώσουν. Η απάντηση πολύ σύντομα.
Αυστηρή προειδοποίηση αναμένεται να στείλουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση να μην «παίξει» με τις πληρωμές του ΔΝΤ τον Ιούνιο που συνολικά φθάνουν τα 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Euro2day.gr, η εμπλοκή του ΔΝΤ σκληραίνει πολύ την διαπραγματευτική στάση των δανειστών και εκφράζονται φόβοι ότι μια «απειλή» για μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ μπορεί να ξαναπέσει από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο.
Στις 11 Μαίου, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν το default».
«Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φως για να πληρωθεί η δόση», αναφέρει η πηγή.
Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες που όμως είχε πρώτα διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.

Τι προηγήθηκε;

Στις 8 Μαίου, ο πρωθυπουργός έστειλε εμπιστευτική επιστολή στις ηγεσίες της ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και Eurogroup προειδοποιώντας τους ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ στις 12 Μαίου εάν δεν ικανοποιηθεί η απαίτηση να αυξηθεί το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Στην τρισέλιδη επιστολή, (είναι στη διάθεση του Euro2day.gr και μέρος της μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου) λέει επί λέξη:
«Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω το πρώτο σημείο (α) και να ξεκαθαρίσω ότι συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει την ερχόμενη πληρωμή των 720 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου χωρίς καθυστέρηση. Εάν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να αναβάλουμε την πληρωμή αυτή μέχρι του χρονικού σημείου, όπου θα βρούμε επαρκείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».
Το αίτημα (α), σύμφωνα με τον Τσίπρα, ήταν να «αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της έκδοσης κρατικών έντοκων γραμματίων ή/και η επαναφορά του προηγούμενου waiver και η εξασφάλιση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ».
Ακολούθως καταγράφει και άλλα αιτήματα: «το Eurogroup να παράσχει συγκεκριμένους όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα έκανε δυνατή την τελική εκταμίευση των 7,32 δισ. ευρώ, την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών που σχετίζονται με τα ομόλογα που παρακρατούνται από την ΕΚΤ και τα αντίστοιχα 550 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και την επιστροφή των 1,185 δισ. ευρώ που ανήκουν στην Ελλάδα, τα οποία σχετίζονται με το ΤΧΣ».
Yψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ, μας ανέφεραν ότι ο μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας της 11ης Μαίου, και ενώ τα χρήματα βρέθηκαν, ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε το ΔΝΤ, καθώς είχε ενημερωθεί ότι το Eurogroup δεν θα έκανε δεκτά τα ελληνικά αιτήματα.
Η πληρωμή έγινε μετά από πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μέσω τηλεφώνου με την ηγεσία της ΕΚΤ και της Κομισιόν, ότι μια τέτοια κίνηση που θα έφερνε ένα default, πιθανότατα να ενεργοποιούσε τον ΕΣΜ (θα είχε τη δυνατότητα να κάνει απαιτητό το σύνολο των δανείων που έδωσε) αλλά και την ΕΚΤ που θα μπορούσε να αυξήσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες.
Σε κίνηση καλής θέλησης προς τους δανειστές αλλά και το Eurogroup εκείνης της μέρας, ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή να γίνει η πληρωμή. Υπενθυμίζουμε ότι τότε ο κ. Σόιμπλε έκανε μια περίεργη δήλωση περί «ξαφνικής χρεωκοπίας της Ελλάδος».

Τι γίνεται σήμερα

Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα- Ολάντ - Μέρκελ κινήθηκε σε αυστηρούς τόνους από γερμανικής πλευράς με την προτροπή η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα για μη εμπλοκή του ΔΝΤ στο staff level agreement.
Μετριοπαθείς κύκλοι ωστόσο εντός της Κομισιόν και της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι η αυστηρή στάση του ΔΝΤ, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό ίσως ωθήσει την ελληνική πλευρά σε μια απειλή τύπου Μαίου, να συνδέσει δηλαδή τις πληρωμές του Ιουνίου με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Παράγοντας του ευρω-συστήματος προειδοποιεί για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας επιλογής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, εκτός του ότι συγκεκριμένοι κύκλοι σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, οι δανειστές «might call the bluff».
To ΕuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, διαπίστωσε ανακολουθία μεταξύ αυτών που συζητούνται στο Brussels Group μεταξύ των δύο πλευρών και των προτάσεων που τελικά καταθέτει η ελληνική πλευρά. Το Brussels Group έχει ήδη δώσει τις προτάσεις του στην Ελληνικές αρχές τις οποίες ξεκαθάρισε μια προς μια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στη συνέντευξη του.
Όταν όμως φθάνουν στο EWG, κατά τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της ΕΕ, οι ελληνικές προτάσεις είναι «αλλού για αλλού» με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση.
Με άλλα λόγια, ενώ υπάρχει κατανόηση από τους έλληνες διαπραγματευτές του Brussels Groupγια το τι πρέπει να γίνει, οι ελληνικές προτάσεις που τελικά κατατίθενται δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την «κατανόηση».
Παράγοντες του EWG «δείχνουν» την Αθήνα και συγκεκριμένα τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος στέλνει προτάσεις που κάνουν ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς να αναρωτιούνται «πού τις βρίσκει» αφού όπως λένε κάποιες είναι τόσο θεωρητικές που ίσως χρειάζεται και 10 χρόνια να εφαρμοστούν στην χώρα μας.
Πάντως η τροπή που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις, το εάν θα υπάρξει επί της αρχής πολιτική απόφαση για να μην χαθούν οι εκκρεμείς δόσεις της ΕΕ και του ΤΧΣ και το εάν θα κάνει λίγο πίσω το ΔΝΤ, θα αρχίσει να διαφαίνεται από την Δευτέρα και μετά την τριμερή συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο οι Μέρκελ Ολάντ και Γιούνκερ.
 kourdisto portokali
 
Top