Βιασμοί και βασανιστήρια για να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν έκανε | Πρωτη news sport

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η 39χρονη Yecenia Armenta δεν μπορούσε
να φανταστεί τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε. Οι βιασμοί και τα βασανιστήρια που υπέστη την ανάγκασαν να ομολογήσει ένα έγκλημα που ισχυρίζεται πως δεν διέπραξε.
Ήταν τον Ιούλιο του 2012, όπως αναφέρει το news.com.au, και ενώ πήγαινε στο διεθνές αεροδρόμιο Culiacan για να επισκεφθεί συγγενείς της όταν ακινητοποιήθηκε και την έβαλαν σε περιπολικό. Δεν είχε ιδέα τι θα ακολουθούσε όταν την κατηγόρησαν για τη δολοφονία του συζύγου της. Την είχαν κρεμάσει ανάποδα, της προκαλούσαν ασφυξία και τη βίασαν μέσα σε 15 ώρες που βρισκόταν υπό κράτηση. "Μου είπαν ότι θα έφερναν τα δύο μου παιδιά, θα τα βίαζαν και θα τα έκοβαν κομματάκια" είπε στη Διεθνή Αμνηστία.
"Μετά από πολλές ώρες βασανιστηρίων και αφού με είχαν βιάσει, υπέγραψα την ομολογία. Μου είχαν ακόμα δεμένα τα μάτια. Δεν διάβασα ποτέ τι είχε υπογράψει". Οι γιατροί στο γραφείο του εισαγγελέα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εξέτασαν τους τραυματισμούς της αλλά δεν κατάφεραν να τους τεκμηριώσουν.Αρκετούς μήνες αργότερα, εξετάστηκε ξανά από γιατρούς της εισαγγελίας του Μεξικό αλλά είπαν ότι δεν είχε βασανιστεί επειδή και οι προηγούμενοι γιατροί δεν είχαν βρει κανένα σημάδι. Η Yecenia Armenta, που παραμένει φυλακισμένη στην πόλη Culiacan, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι το να βρίσκεται μακριά από τα παιδιά της ήταν το δυσκολότερο μέρος της δοκιμασίας της. Σε μια σπαρακτική της επιστολή αποκάλυψε την καθημερινότητά της αυτά τα 3 χρόνια από τη σύλληψή της.
"Η ζέστη είναι έντονη. Στους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς και μέσα σε αυτά τα κελιά ιδρώνουμε. Τρία χρόνια. Έχω δει καλοκαίρια να έρχονται και να φεύγουν, άνθρωποι να φτάνουν και να φεύγουν από αυτό το μέρος και όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά μου μεγαλώνουν έξω από αυτούς τους τοίχους. Πριν από όλα όσα συνέβησαν, συνήθιζα να αισθάνομαι χρήσιμη στην κοινωνία και μου άρεσε να φροντίζω τους άλλους. Αλλά μετά βασανίστηκα από την αστυνομία του Μεξικό. Με βασάνισαν σωματικά, ψυχολογικά και σεξουαλικά. Μετά μου χρέωσαν ένα έγκλημα που δεν διέπραξα ποτέ".
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αρχές του Μεξικό να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον της που βασίστηκαν σε ομολογία μετά τον βασανισμό της και να την απελευθερώσουν άμεσα. Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ομολογία της επειδή αποσπάστηκε με βασανιστήρια.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιοι ισχυρισμοί για την αστυνομία του Μεξικό βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Την ίδια χρονιά είχε συλληφθεί και η Claudia Medina που επίσης ισχυρίστηκε ότι υπέστη βασανιστήρια. Ηλεκτροσόκ, σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμοί. Έγραψε μια δήλωση στην οποία ισχυρίζεται ότι δεν είχε διαβάσει χαρτί ομολογίας που την ήθελε να είναι μέλος εγκληματικής συμμορίας. Δικαιώθηκε και τον Φεβρουάριο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερη. 



 
Top