ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΦΩΤΟ | Πρωτη news sport


Με Ιερά Αγρυπνία ξεκίνησε το τριήμερο
των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και με την συμμετοχή πλήθους ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας  πραγματοποιήθηκε Ι. Αγρυπνία, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε αρχικώς στον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο, του οποίου η μνήμη είχε προηγηθεί, και ακολούθως στην επιθυμία του να καθιερωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Αγία Φωτεινή, την προστάτιδα τόσο του Επισκοπικού Μεγάρου όσο και του συνόλου του Κτιρίου της πρώην Ιερατικής Σχολής Κορίνθου, ως μια θαυμάσια ευκαιρία προσευχής.

Την επομένη, Σάββατο 28 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του αποφοίτου της Ιερατικής Σχολής Κορίνθου Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού,  συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, οι οποίοι συνοδεύονταν από το σύνολο σχεδόν των Κληρικών της πόλεως της Κορίνθου. Αμέσως μετά την Αρτοκλασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Φιάλη του περιβόλου του Ι. Ναού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας, αναλύοντας το Ανάγνωσμα των Παροιμιών, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά εκείνα που συνθέτουν την «ανδρεία  γυναίκα», όπως ήταν η Αγία Φωτεινή και στην συνέχεια, με έντονη συγκίνηση, στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τα οποία πέρασε στην  Ιερατική Σχολή και στο Παρεκκλήσιο αυτό, όπου έμαθε να προσεύχεται, να ψάλλει και να υπηρετεί τον Θεό. Στην αντιφώνηση του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας εκθείασε τον σοφό Γέροντα Μητροπολίτη Γερμανό, τόσο για το εκκλησιαστικό ήθος του και την αγάπη του για την Εκκλησία, όσο και για τις πάντοτε βαθειά θεολογικές και εξόχως εκκλησιαστικές θέσεις του στα κατά καιρούς ζητήματα, που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος.  

Την επομένη το πρωί, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 29 Μαΐου 2016, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, συνεπικουρούμενου υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και του Διευθυντού Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Καλλίστου Ροδόπουλου, του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Γεώργιου Μπλάθρα, του Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεώς μας, κ. Ανθίμου Παπαλεξόπουλου, του εφημερίου του Ι. Ναού κ. Αθανασίου Πέζου, του κ. Αθανασίου Κοντογιάννη και των διακόνων κ. Νικολάου Βαρδουνιώτη και κ. Πέτρου Καγιούλη. Στο Κήρυγμα του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας, ορμώμενος από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, αναφέρθηκε στην Αγία Φωτεινή και στον βίο της και ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας που, διά της προσκλήσεώς του, του παρείχε την δυνατότητα να λειτουργήσει στην πρώτη πανηγυρική Θ. Λειτουργία μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Αγ. Φωτεινής. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε θερμά τον σεβάσμιο Ιεράρχη για την ευλογητή παρουσία του στον εορτασμό του παρεκκλησίου της Ι. Μητροπόλεως μας, το οποίο μαζί με το Επισκοπείο έχουν τεράστια ιστορική σημασία για την πόλη της Κορίνθου με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε το πολυπληθές Εκκλησίασμα που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον Ι. Ναό κατά το τριήμερο των πανηγυρικών εκδηλώσεων αποδεικνύοντας την σημαντική αυτή σχέση του Ι. Παρεκκλησίου με την πόλη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους αοιδίμους κτίτορες του όλου συγκροτήματος Επισκοπείου, Ι. Ναού Αγ. Φωτεινής και πρώην Ιερατικής Σχολής.

Ευθύς αμέσως το πέρας της Θ. Λειτουργίας εδέχθη στη Αίθουσα του θρόνου, του Επισκοπικού Μεγάρου, τους Αποφοίτους της Ιερατικής Σχολής Κορίνθου με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Αθανάσιο Ψυχογιό και τον γραμματέα τους κ. Μιχαήλ Μαρινό και τους παρέθεσε κέρασμα, συζητώντας μαζί τους γεγονότα από την καθημερινή μαθητική ζωή της τότε Εκκλησιαστικής Σχολής.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός και κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κτιτόρων και απάντων των δωρητών και ευεργετών του Ι. Παρεκκλησίου.   














                               


 
Top