Πόσο έτοιμοι είμαστε για έναν μεγάλο σεισμό...? | Πρωτη news sport

 
Η πρόσφατη τραγωδία της Ιταλίας από
το πέρασμα του Εγκέλαδου, με ολόκληρα χωριά ισοπεδωμένα από τα 6,2 ρίχτερ, ξύπνησαν σε...
πολλούς άσχημες αναμνήσεις από τους σεισμούς της χώρας μας, γέννησαν όμως και πολλά ερωτηματικά.

Σημαντικότερο ΟΛΩΝ, είναι το «ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΕΝΟΣ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ», τη στιγμή μάλιστα, που ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗΣ ΧΩΡΑ!

Διάβασα τις δηλώσεις του ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ, και θεωρώ καλό να σας τις μεταφέρω πριν συνεχίσω με τους προβληματισμούς μου, τους προβληματισμούς σας που μου εκφράσατε χθες πολλοί που συναντηθήκαμε…..

«Ο Τσελέντης στον Real Fm 97,8: Υπάρχουν ρήγματα στην Ελλάδα που "φορτώνουν"

«Εκπλήσσομαι πώς “έπιασε στα πράσα” τους συναδέλφους (σεισμολόγους) Ιταλούς.
 Διότι η σεισμολογική κοινότητα στην Ιταλία είναι πολύ προχωρημένη, αντίστοιχη με τη δικιά μας.
 Ήταν “τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια” η συγκεκριμένη περιοχή» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, αναλύοντας το σεισμικό ιστορικό της ευρύτερης περιοχής της γειτονικής χώρας.

Και συμπλήρωσε ότι: «Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα είχαμε σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή». 


Ο καθηγητής σεισμολογίας, απαντώντας στο ερώτημα «κατά πόσο είναι πιθανό ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας, να επηρεάσει, να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο» απάντησε: 

«Αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοια, καμία, μηδενική πιθανότητα, διότι το μέγεθος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα. 
Αλλά, όμως, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν θα επηρεάσει, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ήσυχοι. 
Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό, υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. 
Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό τα παρακολουθεί».

Και συμπλήρωσε: «Οι επιστήμονες το ξέρουν και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν σε μια σεισμογενή χώρα και να μάθουν, όπως έλεγε ο καθηγητής Δρακόπουλος “όχι να ζούμε με τον σεισμό αλλά να τον εντοπίζουμε τον σεισμό” και εκεί πέρα έχει κάποια συμβολή η πολιτεία. 
Γι’ αυτό το λόγο, το λέω αυτό συνέχεια, κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού διευκρίνισε ότι: «Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. 
Μιλάω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει, συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. Μιλάω γενικά, λοιπόν».

Και πρόσθεσε: «Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν θα έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;».»
Πηγή
Αυτές είναι οι δηλώσεις του Άκη Τσελέντη, ενώ πρέπει να πούμε πως ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο αριθμός των θυμάτων στην Ιταλία ολοένα και αυξάνεται, μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι νεκροί είναι 247 ενώ οι τραυματίες 400, και όπως δήλωσε η Ιταλική Πολιτική Προστασία, υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι μέσα στα ερείπια.

Και πάμε τώρα στους διάφορους προβληματισμούς μας, τα πολλά ερωτηματικά, με το βασικότερο εκείνο της ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Όχι βέβαια να … «προλάβουμε» τον όποιο σεισμό, αλλά να δούμε, ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΑ στη χώρα μας, είτε καινούργια, είτε πιο παλιά, αν έχουν, όπως λεγανε οι παλιοί κάποια «Αντισεισμική Κατασκευή» η είναι όπως ναναι!

Θυμάμαι, γιατί στον σεισμό της Θεσσαλονίκης ήμουν εκεί, και μέναμε σε αντίσκηνα σε αυλές και σε πάρκα, ΤΟΤΕ, σπίτια που είχαν χαρακτηριστεί ακόμα και προς κατεδάφιση (κόκκινα), συνέχισαν για πολλά χρόνια να υπάρχουν. Και δεν είναι μόνο αυτά, είναι και τα ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ με τις όποιες κατασκευαστικές «υπερβάσεις»…

Τέλος πάντων….

Αν και υπάρχει από το κράτος «σχέδιο» εκτάκτων αναγκών, ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ;

Και το ρωτώ αυτό, γιατί αν όχι σε όλες, σε πολλές πρώην νομαρχίες, τα αντίσκηνα και τα είδη που είναι για να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι κατεστραμμένα (υπήρχαν σχετικά πρόσφατες μαρτυρίες).

Και επειδή μιλάμε για ΠΡΟΛΗΨΗ, πρέπει να πω πως πολύς κόσμος ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού, όσο κι αν αυτό ακούγεται τρελό.

Η ενημέρωση στα σχολεία ΕΛΛΙΠΕΣΤΑΤΗ, και οι «ασκήσεις» για να εκπαιδευτεί ο κόσμος, η να πάρει μια ιδέα, σχεδόν ανύπαρκτες.

Είναι πολλά τα ερωτηματικά, και δυστυχώς θα μείνουν αναπάντητα.

Εύχομαι, ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ, να μην μας τύχει….

Αλλά η φύση, ΔΕΝ ΜΑΣ ΡΩΤΑ.

Έλληνες, ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ.
Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης-tro-ma-ktiko
 
Top