Υπεγράφη η συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος - Τι σημαίνει; | Πρωτη news sport


Επεσαν οι υπογραφές από Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλο και τράπεζες στην επίσημη
συμφωνία διάσωσης της αλυσίδας. Στους προμηθευτές για οριστική συναίνεση στέλνεται το κείμενο. Τη συμφωνία έχει ήδη εγκρίνει πάνω από 70% των εμπορικών προμηθευτών.

Υπεγράφη απόψε από τους άμεσα εμπλεκόμενους (Σκλαβενίτης, Μαρινόπουλος, τράπεζες) η επίσημη συμφωνία διάσωσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Η συμφωνία θα δοθεί πλέον μέσω ενός ειδικού ασφαλούς site στους προμηθευτές, προκειμένου να τη διαβάσουν και να συναινέσουν οριστικά.
Σημειώνεται ότι όπως έγραψε το Euro2day.gr την Τρίτη, ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 70% του συνόλου των εμπορικών προμηθευτών της Μαρινόπουλος, αντιπροσωπεύοντας απαιτήσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προσφέρει «καταρχήν» συναίνεση στη συμφωνία διάσωσης, ανταποκρινόμενο στην επίσημη επιστολή που απέστειλε η PwC
Η ανταπόκριση αυτή των εμπορικών προμηθευτών χαρακτηρίζεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υλοποίηση του deal ως ψήφος εμπιστοσύνης της αγοράς στο εγχείρημα διάσωσης που διεξάγει η Σκλαβενίτης σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Οι εμπορικοί προμηθευτές, σημειώνει άλλο στέλεχος της αγοράς, συναινούν πρακτικά σε «κούρεμα» των υποχρεώσεών τους κατά 50% αλλά με εξόφληση του υπολοίπου τοις μετρητοίς και με την προοπτική ότι διατηρείται στη ζωή ο πελάτης τους, με νέα ιδιοκτησία και management εγνωσμένης αξίας. Γνωρίζουν άλλωστε ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική για τα συμφέροντά τους κι ότι σε άλλη περίπτωση, θα χάσουν τα χρήματά τους.
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να υλοποιηθεί η υπαγωγή της Μαρινόπουλος στις διαδικασίες του άρθρου 106 βθ, πάνω στις οποίες στηρίζεται το εγχείρημα διάσωσης, απαιτείται η συναίνεση του 60% των πιστωτών, στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ποσοστό 40% των πιστωτών που έχουν εξασφαλίσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστωτών αυτής της κατηγορίας αφορά στις τράπεζες.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο euro2day.gr ότι οι διαδικασίες προετοιμασίας της διάσωσης εξελίσσονται ολοταχώς με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί ενώ σημείωσαν ότι κάποιες ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τις πρώτες μέρες στον εφοδιασμό καταστημάτων της Μαρινόπουλος με προϊόντα από τη Σκλαβενίτης, λόγω και του μεγάλου αριθμού καταστημάτων ανά την επικράτεια, θα εξομαλυνθούν πολύ σύντομα καθώς και ότι οι τράπεζες στηρίζουν απολύτως το εγχείρημα, με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Κατά συνέπεια, η κατάθεση αίτησης υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106 βθ αναμένεται να γίνει είτε τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μηνός, είτε το πολύ μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Τι σημαίνει;


Στα ΜΜΕ διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες η εμπιστευτική επιστολή με την οποία η εταιρεία PwC (ενεργεί ως σύμβουλος στη διαδικασία εξαγοράς της «Μαρινόπουλος» από την «Σκλαβενίτης») απευθύνεται στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» και τους ζητάει να συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης. Η επιστολή αυτή είναι ιδιαίτερα αναλυτική σε ό,τι αφορά βασικές πτυχές του σχεδίου, έχει όμως και πολλές γκρίζες ζώνες, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και το μέλλον τους. Για παράδειγμα, η συμφωνία προβλέπει να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στην «Μαρινόπουλος» μέχρι τις 30/6/2016. Σε άλλο σημείο, όμως, εκεί που απαριθμούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις, τις οποίες αναλαμβάνει η «Σκλαβενίτης» μέσω της νέας εταιρείας, εμφανίζονται και «οι προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού». Τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι οι αποζημιώσεις για μελλοντικές απολύσεις εργαζομένων στη σημερινή εταιρεία της «Μαρινόπουλος» θα βαραίνουν στο εξής τη νέα εταιρεία; Ο όρος «προβλέψεις» μόνο εκεί μπορεί να παραπέμπει, που σημαίνει ότι αναμένονται απολύσεις μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι ούτε η εργοδοσία, ούτε το επιχειρησιακό σωματείο λένε όλη την αλήθεια στους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν τη συναίνεση στα σχέδιά τους μέχρι να μπει το νερό στ' αυλάκι της συμφωνίας. Αλλη μια επιβεβαίωση της ανάγκης οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα και αγωνιστική εγρήγορση, να πυκνώσουν τις γραμμές των Επιτροπών Αγώνα στα καταστήματα της Αττικής και του σωματείου της Βόρειας Ελλάδας.
 
Top